Menu

Senaste kommentarerna

Följ Bergsbloggen

bloglovin

Följ Bergsbloggen

Följ Bergsbloggen via email

Fyll i din emailadress, så får du uppdateringar via din mailbox

Gör som 1 annan, prenumerera du med.

Bergsledare.com på Facebook

Klicka på bilden

Klicka på bilden

Besökare:


Hit Counter provided by Los Angeles Windows

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Meditationskväll

24 juli, 2011 - Author: Lars Roslund - Comments are closed

En meditationskväll i Maj

Publicerat den 18 Maj 2011 8:09 PM

Jag kom hem från ett heldagsmöte med handlarkollegor vid 17-tiden, så där lite lagom ”såsig” i huvudet. På tisdagarna brukar vi inte ha något så där jättesvårlagat till middag utan jag stekte ett par korvar, som vi stoppade i bröd med senap och andra smaskiga tillbehör. Efter middagen fick jag en halvtimme att bara ligga avslappnad i soffan och höra DrPhils röst bli svagare och svagare…

Jag sätter alltid mobilen på alarm-påminnelse, för säkerhets skull så kvart i 7 skrällde telefonen och jag vaknade. Jag brukar komma till lokalen på Lundavägen strax efter 7 och så gjorde jag även denna kväll efter ett par minuters promenad.

Det första jag gör, när jag har öppnat dörren är att tända ett eller ett par levande ljus. Vid denna årstiden brukar jag bara tända ljuset, som står på bordet mitt i rummet. Jag placerar ut rätt antal solar i en ring runt bordet – ikväll 6 stycken, eftersom det kommer 5 personer (och så en stol till mig). Själv sitter jag alltid på samma plats, vid fönstret, för att jag ska kunna se klockan på väggen utan att vända huvudet.

Kvart över sju börjar deltagarna droppa in en efter en. Mina regler säger ju att vi början prick halv åtta och då låses dörren! Än så länge under alla mina 3 år har ingen missat tiden! Efter en kvarts kallprat, ibland till en kopp te, som min granne har ställt till allas förfogande i vårt gemensamma väntrum, är det dags att sätta oss på plats i meditationsrummet.

Jag börjar med att låta var och en berätta om det har hänt något speciellt efter förra gångens meditation – om man har mått bra eller kanske lite sämre. Någon har kanske upptäckt en ny sida av sig själv – en bra eller kanske en som man inte är SÅ stolt över. När vi gått laget runt är det dags för kvällens huvudnummer – Bergsmeditationen! Jag försöker få min grupp att sitta avslappnat och sen guidar jag dom genom meditationen – upp på Berget och ner tillbaka till Ängen igen. Själva meditationen brukar ta ungefär en halvtimme.

När alla ”är tillbaka i rummet” är det dags för del 2. Ikväll bestämmer jag att vi ska gå motsols, så den som sitter till höger om mig får börja. Deltagaren får då berätta om sina upplevelser under meditationen. Det som är det viktiga i BM är känslor – vad känner du när du står vid Floden? – vad känner du när du såg den där hästen? osv osv… (Självklart kan jag varken säga namnet på någon i gruppen eller något om deras upplevelser i meditationerna). När deltagaren har berättat färdigt, är det dags för del 3: tolkningen! Att tolka någon annans meditation, innebär att man själv berättar vad man känner när man hör den andres berättelse. Det låter mycket klöddigare än vad det är i verkligheten! I BM får man sin meditation tolkad av alla de andra deltagarna i gruppen och då måste man sitta alldeles tyst och bara ta emot! Man får varken förklara eller försvara sig! Det kan till exempel bli så att resten av gruppen tycker att man ”känns ledsen” trots att man själv känner sig jätteglad. eftersom man då inte får själv kommentera eller lägga till eller säga nåt annat, brukar man få lite att tänka på: ”varför sa dom så?”, ”kan det vara så i stället”. Tolkningarna sätter verkligen igång processer inom en! – Det är just det som är poängen med Bergsmeditationen! Som meditationsledare har jag förmånen att själv bestämma om jag ska tolka eller inte. Ibland gör jag det och ibland gör jag det inte. Det kan även hända att jag kan komma med ett eller ett par kloka ord på vägen.

Om det sen inte är någon, som har nåt att fråga om (INTE om kvällens meditationer!), så skiljs vi åt när alla fått sina meditationer tolkade. Ytterligare en himla bra meditationskväll är till ända och det bästa av allt: Jag har lärt mig precis lika mycket, som min grupp!

Tack för en bra kväll!

 

 

Categories: Bergsmeditationen


Hit Counter provided by Los Angeles Windows