Menu

Senaste kommentarerna

Följ Bergsbloggen

bloglovin

Följ Bergsbloggen

Följ Bergsbloggen via email

Fyll i din emailadress, så får du uppdateringar via din mailbox

Gör som 1 annan, prenumerera du med.

Bergsledare.com på Facebook

Klicka på bilden

Klicka på bilden

Besökare:


Hit Counter provided by Los Angeles Windows

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Berget – Andra reflektionen

31 augusti, 2011 - Author: Lars Roslund - Comments are closed

Så här tyckte jag om Berget, när jag gick Bergsledarutbildningen 2008:

Förutom ”Lilla Anna och långa farbrorn”, ”Totte bakar” och andra sagor jag läst för mina barn och barnbarn, är ”Berget” numera den bok jag läst flest gånger. Detta var den 3,5:e gången – den första gången slutade jag halvvägs, med tankar som ”men hallå…”, ”den karlen har inte alla hemma” och ”Jag fattar INGENTING!” – men det var då, det ;). Denna gång fastnade jag speciellt för 3 kapitel, som berörde extra mycket eller som är nån form av bekräftelse av min egen personliga utveckling:

Mannen som letade efter sig själv: Det händer allt för ofta att jag blir förblindad av mina drömmar och förväntningar att jag missar de små detaljerna och möjligheterna. Det är så lätt att bara sitta ner och vänta på nån stor omvälvande förändring att man glömmer bort att lyssna på de små, till synes mindre känslor man får. Detta beror säkert på att jag ibland saknar tålamod och vill att saker och ting ska ske snabbare.

Att bygga broar: Ibland måste man stanna upp och reflektera. Det har jag svårt för. Det är så lätt att ta till sig lärdom och kunskap och sen bara rusa vidare efter mer utan att tänka på och använda det man redan lärt sig. Till en början kände jag mig väldigt frustrerad över att jag mellan min personliga utvecklingskurs och Bergsledarutbildningen i över 3 månader inte hade nån ”läxa” att göra – jag skulle bara slappna av och inte göra ett dugg, ta en paus innan nästa steg i min utveckling. Bristande tålamod igen, även om jag gärna skyller på ”hunger efter kunskap”, för det låter bättre. Säkert är det så att det är svaret på frågan ”Vart är mitt liv på väg” jag vill veta – ju snabbare desto bättre.

Munken: Det är så lätt att tycka synd om sig själv och tycka man är värdelös om man misslyckas eller gör nåt fel, i stället för att acceptera att man inte är felfri och att kanske försöka se saker och ting ur ett annat perspektiv. Man måste ta lärdom av sina misstag och acceptera att man får misslyckas ibland. Det svåraste är kanske ändå att våga misslyckas. Vad ska andra säga?

Efter att ha läst färdigt boken får jag den där känslan precis som jag ”har svaret på tungan”. Vilket eventuella svar jag kommer att få har jag ingen aning om och jag har lärt mig så mycket att jag vet att det är ingen idé att grubbla på vad i heller, utan kommer det något, så gör det väl det när jag är redo för det.

Till sist ett par ord om utomjordingen: I min förra läxa sa jag att jag tyckte att den historien var lite väl mycket science fiction för mig, men nu säger jag: jaha, kanske det finns utomjordingar och rymdskeppsliknade farkoster, även om de bara dyker upp i meditationer – vad vet jag?

Categories: På kurs


Hit Counter provided by Los Angeles Windows